liczba porcji: 8
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- mały pęczek szczypiorku wraz z młodą cebulką
- szklanka majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- liście sałaty
- cebula
- natka pietruszki
Posiekane jajka i szczypiorek łączymy z odsączonym groszkiem, dodajemy majonez i śmietanę. Składniki mieszamy, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Na płaskim półmisku układamy liście sałaty, na nich - w równych ilościach - sałatkę, na sałatce porcje śledzia. Całość posypujemy dość obficie piórkami cebuli i przybieramy natką pietruszki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz