Zielony krąg

liczba porcji: 8 
czas przygotowania: 55 min 
stopień trudności: trudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 8 przepiórczych jajeczek ugotowanych na twardo
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- liście selera naciowego lub lubczyku
- miniaturowe pomidory lub rzodkiewki
- gęsty majonez

Galareta:
- 2 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 2 kopiaste łyżeczki żelatyny

Przygotowujemy galaretę: żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, rozprowadzamy w niewielkiej ilości wrzątku. Rosół zagotowujemy razem z winem i octem winnym, gdy trzeba, lekko doprawiamy, zdejmujemy z ognia, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, całość dokładnie mieszamy. Na spód salaterki wylewamy warstwę galarety (na wysokość centymetra), wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika. Na stężonej galarecie układamy przepiórcze jajeczka z wbitym w czubek ziarenkiem pieprzu, zalewamy następną porcją galarety i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy stężeje, posypujemy odsączonym groszkiem, zalewamy pozostałą galaretą i jeszcze raz wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na okrągłym półmisku układamy liście selera lub lubczyku, by utworzyły zielony krąg, otaczający brzeg. Na liście wykładamy galaretę pokrojoną w romby w taki sposób, by w każdej porcji było jajko, przybieramy miniaturowymi pomidorami lub rzodkiewkami w kształcie „różyczek".

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne