Zakąska z dorsza

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 2 cytryny
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- sól
- pieprz do smaku
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- łyżka posiekanych filecików anchois lub marynowanych grzybków
- szklanka majonezu
- oliwa do wysmarowania naczynia do zapiekania
- zielenina

Lekko rozmrożone filety nacieramy przyprawami, obficie kropimy sokiem z cytryny, odmawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Gdy przejdą przyprawami, układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania, obkładamy połową masła, zalewamy winem, kropimy łyżką wody, naczynie szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 50-60 min (czas zapiekania zależy od grubości zapiekanej warstwy). Schłodzoną potrawę kroimy ostrym nożem, formując zgrabne porcje. Pozostałe skrawki upieczonej ryby wraz z resztą masła, ryżeczką soku z cytryny, filecikami anchois lub posiekanymi grzybkami rozbijamy w malakserze na gładką masę, gdy trzeba, doprawiamy do smaku (powinna być pikantna i aromatyczna).
Ułożone na półmisku porcje filetów smarujemy masą, zalewamy majonezem i tuż przed podaniem przybieramy zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne