liczba porcji: 6
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na moczenie filetów)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 średniej wielkości filetów z białej, morskiej ryby
- szklanka mleka
- szklanka wody
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
- zielenina
- strąk czerwonej i zielonej papryki
- liście sałaty
Sos:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- strąk czerwonej papryki
- 5 dużych pieczarek
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki octu winnego
- płaska łyżeczka mielonego imbiru
- biały pieprz
Filety moczymy w wodzie z mlekiem przez 20 min, obsuszamy, nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy rumieniąc, na głębokim tłuszczu. Odsączamy na warstwie bibuły.
Przygotowujemy sos: pozostały ze smażenia ryb tłuszcz uzupełniamy, smażymy na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy cienko pokrojone pieczarki i paprykę. Zasmażamy na średnim ogniu przez 3 min, dodajemy przyprawy, ocet, zagotowujemy i ponownie trzymamy na ogniu przez 3 min, często mieszając. Do gorącego sosu wkładamy filety, gotujemy przez minutę, potem naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia. Porcje ryby podajemy na zimno, na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, lekko polane sosem, przybrane zieleniną i paseczkami kolorowej papryki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz