Jarzyny w galarecie

liczba porcji: 20 
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 20 małych, jędrnych rzodkiewek
- 20 małych pieczarek z zalewy
- liście selera
- rzodkiewki do przybrania
- gęsty majonez

Galareta:
- 2 szklanki esencjonalnego rosołu z kury (może być z koncentratu)
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowujemy galaretę: żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, rozprowadzamy w niewielkiej ilości wrzątku. Rosół zagotowujemy z winem, octem winnym, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie mieszamy. Do szklanej formy z kominkiem wlewamy niewielką ilość galarety, wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika, gdy stężeje, rozsypujemy odsączony groszek, zalewamy galaretą, by groszek był przykryty, i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy całość stężeje, układamy (jedno na drugim) pieczarki i rzodkiewki, zalewamy pozostałą galaretą i znowu wstawiamy do lodówki.
Na okrągłym półmisku układamy liście selera. by utworzyły zielony krąg, wykładamy dobrze wystudzoną galaretę, brzeg przybieramy „różyczkami" z rzodkiewek, wnętrze, jakie utworzył kominek, napełniamy majonezem. Porcje kroimy w taki sposób, by w każdej była pieczarka i rzodkiewka.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne