liczba porcji: 10
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą
- 3 ogórki konserwowe
- filiżanka zielonego groszku konserwowego
- słoik (0,31) marynowanych buraczków
- słoik (0,31) marynowanych pieczarek
- 2 jabłka
- 2 czerwone cebule
- sól
- pieprz
- liście sałaty
Sos:
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- 1/3 szklanki octu winnego
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka musztardy delikatesowej
- sól
- pieprz
Odsączone filety kroimy w paseczki, ogórki i cebulę siekamy, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka, odsączone buraczki i pieczarki kroimy w zgrabną kostkę, dodajemy odsączony zielony groszek, składniki mieszamy gdy trzeba, oprószamy przyprawami.
Przygotowujemy sos: olej ucieramy z octem winnym i musztardą, aż powstanie lekki majonez, dodajemy przyprawy, by sos nabrał wyraźnego, lekko pikantnego smaku. Zalewamy sosem sałatkę, wstawiamy na 15 min do lodówki. Podajemy w kokilkach lub na liściach sałaty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz