Paluszki rybne w pikantnym sosie

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na moczenie filetów) 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:
- 50 dag filetów z białej, morskiej ryby
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- mąka krupczatka do panierowania
- oliwa lub olej
- zielenina

Sos:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
- płaska łyżeczka cukru pudru
- duża łyżeczka musztardy
- sól

Rybę moczymy w mleku pół na pół z wodą przez godzinę. Lekko odsączamy, przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze wraz z rozdrobnioną cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajko, tartą bułkę, przyprawy, natkę pietruszki i wyrabiamy. Gdy masa będzie zbyt luźna, dosypujemy trochę więcej tartej bułki, a następnie formujemy zgrabne paluszki. Panierujemy je w mące i smażymy w głębokim tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na warstwie bibuły. Układamy na półmisku, wystudzone zalewamy sosem.
Przygotowujemy sos: z jajek wyjmujemy żółtka, białka drobno siekamy, żółtka ucieramy z musztardą i oliwą. Gdy sos będzie gładki i jednolity, dodajemy sok z cytryny, przyprawy i drobno posiekane białka. Całość przybieramy zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne