liczba porcji: 12
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na marynowanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 2 kg świeżych śledzi
Marynata 1:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Marynata 2:
- słoik marynowanych grzybków (0,3 1; mogą być pieczarki)
- 6 dużych cebul
- pieprz ziołowy mielony
- mielona papryka słodka i ostra
- musztarda
- sok z kilku cytryn (ilość według własnych upodobań smakowych)
- oliwa lub olej
Umyte śledzie układamy w naczyniu i zalewamy pierwszą marynatą przygotowaną z wody octu, soli i cukru. Naczynie szczelnie zamykamy i stawiamy w chłodnym miejscu. Śledzie duże trzymamy w marynacie 24 godz., małe - 12 godz. Po tym czasie śledzie wyjmujemy z zalewy, filetujemy, odcinamy głowy i ość grzbietową, kroimy w dzwonka.
Marynujemy: cebulę kroimy w cienkie piórka, grzybki siekamy. W dużym słoju układamy warstwami cebulę, grzyby, dzwonka śledzi. Każdą warstwę smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Na wierzchu powinna być warstwa cebuli. Całość zalewamy sokiem z cytryn i oliwą, lekko podważając warstwy widelcem, aby oliwa przedostała się na spód słoja. Słój przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Porcje śledzi podajemy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, lekko polane sosem z marynaty lub spienioną, gęstą, kwaśną śmietaną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz