liczba porcji: 6
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
• 2 plastry żółtego sera (po 15 dag o różnych smakach, np. ementaler i gouda)
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 2 czerwone cebule
• 2 ogórki konserwowe
• 2 kopiaste łyżki posiekanej zieleniny (może być kompozycja)
• 1/2 szklanki majonezu
• 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
• sól
• pieprz
• liście sałaty
Sery kroimy w „makaronik", ogórki w kostkę, cebule w cienkie piórka, jajka siekamy. Składniki łączymy z majonezem wymieszanym ze śmietaną, dodajemy zieleninę, doprawiamy. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Płaską salaterkę wykładamy liśćmi sałaty, nakładamy sałatkę, wstawiamy na 15 min do lodówki. Przed podaniem posypujemy paseczkami z pozostałych liści sałaty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz