Zakąska z sardynek

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 10 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie

Składniki:
- puszka sardynek w oliwie
- liście sałaty lub selera naciowego
- zielenina
- pomidor
- papryka

Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- łyżeczka musztardy
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz

Przygotowujemy sos: majonez łączymy ze śmietaną i musztardą, dodajemy najdrobniej posiekane jajka i przyprawy. Sos powinien mieć wyraźny, lekko pikantny smak. Na porcjowych talerzykach rozkładamy liście sałaty lub selera naciowego, na nich sardynki, które posypujemy pokrojoną w najcieńszy makaronik papryką, całość polewamy sosem, przybieramy zieleniną i cząstkami pomidora. Podajemy od razu po przygotowaniu - zakąska szybko traci smak.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne