Biszkopt z morelami

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na rozgotowanie owoców)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki: 

- szklanka suszonych moreli
- 1/3 szklanki cukru
- mały kieliszek (50 ml) brandy
- mały kieliszek (50 ml) likieru pomarańczowego
- 2 łyżki śmietany kremowej

Morele zalewamy szklanką letniej, przegotowanej wody, odstawiamy, nawet na całą noc. Do napęczniałych owoców sypiemy cukier i na niewielkim ogniu rozgotowujemy (czas zależy od wielkości i stopnia wysuszenia owoców). Miękkie przecieramy przez perlonowe sito, doprawiamy alkoholem, dodajemy śmietanę i całość delikatnie ubijamy. Na spodzie pucharków układamy po jednym, płaskim biszkopciku, na nim formujemy zgrabną piramidkę morelowego puchu, deser odstawiamy w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Podajemy nie później niż 30 min po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne