Zupa brzoskwiniowa (chłodnik)

liczba porcji:
czas przygotowania: 10 min (oprócz czasu na przygotowanie galaretki)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:

- 1 litr kompotu z brzoskwiń
- opakowanie galaretki owocowej o smaku brzoskwiniowym (lub inny, dobrze komponujący się z brzoskwinią) 
- 1 litr jogurtu naturalnego
- szczypta cukru do smaku
- sok z cytryny

Galaretkę rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody niż w przepisie, odstawiamy do stężenia. Brzoskwinie odsączamy z soku, gdy trzeba, wyjmujemy pestki, rozbijamy w malakserze, doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Galaretkę kroimy w drobną kostkę, rozkładamy na wychłodzonych talerzach. Do zmiksowanych owoców dodajemy jogurt, miksujemy przez minutę. Gdy całość dobrze się spieni, rozlewamy na talerze. Podajemy zaraz po przygotowaniu z cienkimi naleśnikami, pokrojonymi jak makaron.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne