Mus winogronowy

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na moczenie kaszy manny)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka soku z winogron (może być z kartonika)
- szklanka mleka
- szklanka słodkiej śmietany (12%)
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- dorodne winogrona

Mleko łączymy z sokiem, dodajemy kaszę mannę, mieszamy, odstawiamy na godzinę. Do napęczniałej kaszki dodajemy cukier, stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy i, cały czas mieszając, gotujemy do miękkości (kaszka powinna być bardzo gęsta). Po zestawieniu z ognia kaszkę wychładzamy. Gdy uzyska temperaturę pokojową, ubijamy (robotem!) na puch, dodając w czasie ubijania śmietanę i sok z cytryny. Gdy składniki się połączą i spienią, rozkładamy porcje do pucharków, wierzch przybieramy winogronami. Podajemy deser niewyziębiony.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne