Owoce w cieście rumowym

liczba porcji: ok. 25 sztuk
czas przygotowania: 75 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka mleka
- 2 średniej wielkości kieliszki ciemnego rumu
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 czubatych łyżek mąki tortowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy
- puszka ananasów w syropie
- puszka brzoskwiń
- kilka dorodnych, dojrzałych gruszek
- dobry olej do smażenia

Przygotowujemy ciasto: do miksera wlewamy mleko, rum, dodajemy sól i cukier puder. Gdy składniki się spienią, siejemy przez sito mąkę z proszkiem oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto (3-4 min) - nieco bardziej ścisłe niż na naleśniki. Odstawiamy na kilka minut, by „odpoczęło".
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż, odrzucamy gniazda nasienne i ogonki, ananasy i brzoskwinie odsączamy na sicie (nie dzielimy na części!). W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący kładziemy otoczone ciastem kawałki owoców, najłatwiej wbijając każdy na ostry widelec, i smażymy z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące. Wyjmujemy na warstwę bibuły odsączamy z nadmiaru tłuszczu, układamy na paterze, lekko oprószamy cukrem pudrem. Podajemy ciepłe.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne