Legumina królewska

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 4 dorodne jabłka (najlepiej antonówki lub szare renety)
- 8 łyżeczek domowych konfitur z wiśni lub z czarnej porzeczki 
- 4 żółtka
- 4 czubate łyżki biszkoptów, przetartych przez ostre sito
- piana ubita z 4 białek i szczypty soli
- tłuszcz do wysmarowania formy

Z jabłek zdejmujemy skórkę (im cieńszą, tym lepiej), kroimy na połowę, odrzucamy gniazda nasienne, w ich miejsce nakładamy łyżeczkę konfitur i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, wypukłą stroną do góry. Żółtka z cukrem ucieramy na gęsty kogel-mogiel, dodajemy ubitą z białek pianę, całość lekko mieszamy, dodajemy biszkopty. Dokładnie wymieszanym ciastem zalewamy przygotowane owoce. Wstawiamy do ciepłego piekarnika i w temp. 150-160°C zapiekamy przez 20-25 min (czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy). Pięknie zrumienioną leguminę podajemy na gorąco, posypaną cukrem pudrem lub na zimno, z dodatkiem porcji ubitej śmietany.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne