Mus jabłkowy

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na zastygnięcie galaretki)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 szklanki jasnego musu jabłkowego (z papierówek lub antonówek)
- szklanka soku jabłkowego (może być z kartonika)
- szklanka białego, deserowego wina
- łyżka cukru
- łyżka cukru pudru
- cukier waniliowy
- galaretka o smaku cytrynowym
- 400 ml naturalnego jogurtu
- smażone wiśnie z konfitur
- świeże listki melisy

Sok z jabłek, wino i cukier podgrzewamy, nie dopuszczając, by się zagotowały. Zestawiamy z ognia, sypiemy galaretkę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Galaretkę wylewamy na płaski talerz, odstawiamy do zastygnięcia. Wychłodzoną, twardą galaretkę kroimy w drobną kostkę, łączymy z musem, rozkładamy w pucharkach. Jogurt lekko ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, polewamy deser, na wierzchu układamy odsączone z konfitur wiśnie, całość przybieramy listkiem świeżej melisy. Oddzielnie możemy podać małe biszkopciki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne