Pikantny sos tatarski

liczba porcji:
czas przygotowania: 10 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 

- szklanka majonezu
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 marynowane papryki
- duże, kwaskowe jabłko
- łyżeczka łagodnej musztardy
- cukier puder
- 2 czubate łyżki zieleniny (może być kompozycja: natka pietruszki, koperek, szczypior, rzeżucha, młode pędy czosnku)
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- pieprz

Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy bardzo drobno posiekane: paprykę, jabłko i zieleninę. Sos będzie smaczniejszy, gdy doprawimy go musztardą, pieprzem cayenne, solą, cukrem pudrem i białym pieprzem. Powinien mieć wyraźny, pikantny smak z przebijającą nutą słodyczy. Gotowy owijamy szczelnie w folię aluminiową i trzymamy przez godzinę w chłodnym miejscu. Podajemy nie później niż godzinę po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne