Legumina bananowa

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 3 duże banany (ważne aby były bardzo dojrzałe)
- 3 jajka
- 6 dużych łyżek cukru
- opakowanie cukru waniliowego  
- 0,5 l śmietany kremowej
- płaski talerz ugotowanej na gęsto kaszy manny (warstwa kaszy nie powinna być wyższa niż centymetr)
- tłuszcz do wysmarowania formy

Na spodzie wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania rozkładamy połowę pokrojonych w półplasterki bananów, na nich pokrojoną w drobną kostkę kaszę mannę, na wierzchu pozostałe banany. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Gdy masa będzie gęsta i jednolita, dodajemy, cały czas ubijając, śmietanę, którą zalewamy przygotowane do zapiekania banany i kaszkę. Danie wstawiamy do nagrzanego do temp. 160-170°C piekarnika i zapiekamy przez ok. 30 min. Podajemy na gorąco.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne