Sos chrzanowy z jabłkami

liczba porcji:
czas przygotowania: 15 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: niskokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:

- 2 średniej wielkości korzenie chrzanu
- 2 winne jabłka
- sok z cytryny
- łyżeczka cukru pudru
- sól
- szklanka słodkiej śmietany kremowej

Chrzan ucieramy na tarce z drobnymi oczkami, przekładamy na sito, przelewamy wrzątkiem, odstawiamy do przechłodzenia. Obrane ze skórki jabłka ucieramy na tej samej tarce, natychmiast łączymy z sokiem z cytryny i zimnym chrzanem, mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy cukrem pudrem, szczyptą soli i, gdy trzeba, sokiem z cytryny. Sos podajemy nie później niż 2 godz. po przygotowaniu (inaczej straci smak i aromat).

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne