Pikantny sos staropolski

liczba porcji:
czas przygotowania: 15 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 duże cytryny
- szklanka gęstej śmietany kremowej
- cebula
- czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- czubata łyżka utartego chrzanu
- sól
- cukier puder

Jajka dzielimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka. Z cytryn wyciskamy sok, uważając, by nie dostały się pestki. W salaterce ucieramy żółtka z sokiem na jednolitą masę, dodajemy (po łyżce) śmietanę, roztartą ze szczyptą soli cebulę, chrzan, przyprawy i zieleninę, składniki łączymy. Do przyprawionego sosu dodajemy drobno posiekane białka, raz jeszcze mieszamy i, gdy trzeba, doprawiamy. Gotowy sos owijamy w folię aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne