Pianka malinowa

liczba porcji:
czas przygotowania: 50 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki pełnego mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru 
- 1/2 szklanki gęstego, aromatycznego soku z malin
- sok do polania pianki
- 2 łyżeczki mielonej żelatyny
- 2 białka
- świeże maliny
- świeże listki melisy

Zimne mleko mieszamy z cukrem waniliowym, sypiemy kaszę mannę, zagotowujemy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień, gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wychłodzenia. W łyżce zimnej wody moczymy żelatynę, gdy napęcznieje, rozpuszczamy nad parą, łączymy, dokładnie mieszając, z sokiem. Białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo gęstą pianę. Zimną kaszkę ubijamy mikserem, dodajemy sok, a gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy ubitą z białek pianę, całość mieszamy (drewnianą łyżką!), rozkładamy w pucharkach, wstawiamy do lodówki. Piankę podajemy dobrze wychłodzoną, polaną sokiem, przybraną listkiem świeżej melisy lub świeżymi malinami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne