Legumina z dyni

liczba porcji:
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 50 dag dorodnej dyni (waga po odrzuceniu skóry i pestek)
- 1/2 szklanki drobnej kaszy krakowskiej lub kaszy manny
- czubata łyżka masła
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki migdałów (wcześniej sparzonych, obranych z łupinek i posiekanych)
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- kieliszek aromatycznego rumu (100 ml)

Pokrojoną w kostkę dynię rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Miękką przecieramy przez sito (powinny być 2 szklanki gęstego przecieru). Żółtka z cukrem ucieramy na puszysty kogel-mogel, dodajemy miękkie, ale nieroztopione masło, migdały, skórkę pomarańczową, rum i kaszę. Składniki razem ucieramy, dodajemy pianę ubitą z białek, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką) i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w nagrzanym do temp. 160-170°C piekarniku przez 40-45 min (czas pieczenia zależy od wysokości zapiekanej warstwy). Legumina jest upieczona, gdy wierzch się zrumieni, a ciasto odstaje od boków formy. Podajemy gorącą. Osoby dorosłe mogą polać swoją porcję kieliszkiem pomarańczowego likieru.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne