Pieczeń rzymska

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 100 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 szklanki ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki rosołu (może być z koncentratu)
- 2 łyżki musztardy
- 2 jajka
- 2 duże cebule
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
- tłuszcz do wysmarowania brytfanny
- plasterki tłustego, wędzonego boczku lub słoniny do wyłożenia brytfanny
- sól
- pieprz
- majeranek

Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy (z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny, podłużny klops. Posmarowaną tłuszczem brytfannę wykładamy plasterkami boczku lub słoniny, kładziemy uformowany klops i wstawiamy na 40 min do gorącego, nagrzanego do temp. 200°C piekarnika. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 min. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple. Sos spod pieczeni możemy doprawić niewielką ilością keczupu i śmietany. Pokrojoną na porcje pieczeń polewamy sosem, podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne