Staropolska legumina śmietankowa

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 łyżki masła
- szklanka drobnej tartej bułki przesianej przez sito
- szklanka słodkiej śmietany (18%)
- gęsta, kwaśna śmietana 
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- cukier puder
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki domowych, smażonych bez cukru powideł

Rozpuszczamy masło, dodajemy tartą bułkę, słodką śmietanę, mieszamy, odstawiamy. Żółtka z cukrem ucieramy na gęsty kogel--mogel, dodajemy powidła i skórkę pomarańczową. Składniki łączymy z napęczniałą tartą bułką, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką) i od razu wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 150-160°C przez 40-45 min (czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy). Po wyjęciu z piekarnika leguminę kroimy w zgrabne porcje. Podajemy gorącą, polaną śmietaną i posypaną cukrem pudrem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne