Zupa królewska (poziomkowa)

liczba porcji:
czas przygotowania: 10 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 

- 1 kg poziomek najlepiej leśnych
- 1 litr słodkiej, niskoprocentowej śmietany lub śmietany i jogurtu naturalnego (pół na pół)
- 2 łyżki śmietany kremowej
- 4 łyżki cukru pudru (lub nieco więcej)

Podczas przebierania poziomek wybieramy szklankę najładniejszych i odstawiamy w chłodne miejsce. Pozostałe składniki zupy rozbijamy w malakserze i doprawiamy do smaku. Spienioną zupę wstawiamy na 30 min do lodówki. Przed podaniem układamy na każdym talerzu łyżkę dorodnych owoców i zalewamy schłodzoną zupą. Podajemy z małymi biszkoptami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne