Zupa owocowa wykwintna

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 czubate szklanki sezonowych, miękkich owoców: czarne jagody + maliny LUB truskawki + jeżyny LUB truskawki + poziomki
- 1 litr pełnego mleka
- 2 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka masła

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wypłukane, dokładnie odsączone owoce przebieramy. Najdorodniejsze rozkładamy na talerzach, pozostałe przecieramy przez sito. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem waniliowym, zdejmujemy z ognia i łączymy, lejąc cienkim strumykiem i cały czas ubijając, z żółtkami. Dokładnie spienioną, lekko przechłodzoną zupę łączymy z przetartymi owocami, rozlewamy na talerze z wybranymi owocami i podajemy. Doskonale smakuje z małymi biszkoptami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne