Legumina śmietanowo-bananowa

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 i 1/2 szklanki pełnego mleka
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego 
- 2 żółtka
- łyżeczka masła
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- piana ubita z 2 białek i łyżeczki cukru
- 2 dorodne, pokrojone w półplasterki banany

Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy obie mąki, ucieramy, rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnego mleka, pilnując, by nie było nawet najmniejszej grudki. Pozostałe mleko zagotowujemy z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Gdy zaczyna wrzeć, zestawiamy z ognia, łączymy z masą żółtkowo-mączną, naczynie ponownie stawiamy na najmniejszym ogniu i, cały czas mieszając, zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 2-3 min, aż legumina zgęstnieje, a mąka straci smak surowizny. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego wychłodzenia. Jeszcze ciepłą łączymy z przygotowanymi bananami oraz pianą ubitą z białek, przekładamy do pucharków, odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Najlepiej smakuje polana domowym sokiem z wiśni lub malin, a także z gorącym sosem czekoladowym lub sosem z przetartych truskawek.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne