Staropolski chłodnik z maślanki

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:

- 1,5 litra gęstej, świeżej maślanki
- szklanka gęstej śmietany
- średniej wielkości, dobrze odciśnięty krążek białego sera (400g)
- szklanka drobno posiekanego szczypiorku
- szklanka drobno posiekanych rzodkiewek
- posiekany koperek
- sól
- pieprz

Ser kroimy w zgrabną kostkę, rozkładamy na talerzach. Maślankę łączymy ze śmietaną, ubijając trzepaczką, by składniki się połączyły, dodajemy rzodkiewki, szczypior, koperek, przyprawy. Sosem zalewamy porcje sera. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, z ziemniakami polanymi skwarkami z wytopionej słoniny lub smażonymi ziemniakami ze skwarkami i cebulą.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne