Garus - staropolska zupa owocowa

liczba porcji:
czas przygotowania: 35 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 4 duże, soczyste jabłka
- 4 duże, dorodne gruszki
- szklanka pełnego mleka
- 2 żółtka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kawałek kory cynamonowej
- 2 goździki
- 3 łyżki cukru
- sok z cytryny

Umyte owoce (ze skórką) kroimy na części, usuwamy gniazda nasienne, zalewamy 1 litrem wody, dodajemy cynamon, goździki i gotujemy, aż owoce będą miękkie. Gorące przecieramy przez sito. Do przecieru dodajemy cukier i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, zagotowujemy. Do mleka dodajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną, ubijamy, aż płyn się dobrze połączy i spieni, łączymy z przetartymi owocami, zagotowujemy, trzymamy na niewielkim ogniu przez 3 min, by mąka straciła smak surowizny. Garus podawano na ciepło z dodatkiem pokruszonego, czerstwego ciasta biszkoptowego, z pokrojonymi w „makaronik" naleśnikami lub z ziemniakami z wody polanymi zrumienionym masłem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne