Chłodnik wiosenny

liczba porcji:
czas przygotowania: 15 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: niskokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 

- 400 ml kefiru naturalnego
- 2 jajka na twardo 
- ogórek średniej wielkości
- pęczek rzodkiewek
- ząbek czosnku
- 2 czubate łyżki posiekanego szczypioru
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz

Obrany ze skórki ogórek oraz rzodkiewki ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami, przekładamy na sito, pozostawiamy do lekkiego odsączenia. Na talerzach rozkładamy pokrojone w cząstki jajka. Spieniony kefir łączymy z ogórkiem i rzodkiewkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na koniec dodajemy zieleninę. Zalewamy jajka i od razu podajemy. Chłodnik jest najsmaczniejszy z młodymi ziemniakami polanymi zrumienionym masłem i posypanymi koperkiem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne