Sorbet waniliowo-bananowy

liczba porcji:
czas przygotowania: 35 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki:

- 6 kulek lodów waniliowych
- szklanka śmietany kremowej
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 dojrzałe banany
- butelka półsłodkiego szampana
- 2 kieliszki rumu (może być biały)

Rada: wszystkie składniki sorbetu powinny być dobrze schłodzone

Na niewielkim ogniu gotujemy śmietanę z cukrem pudrem i rozdrobnioną wanilią (wanilię można utłuc w moździerzu!), po 3 min zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Z zimnej śmietany odrzucamy wanilię (można przecedzić!), wlewamy do miksera, dodajemy rozdrobnione banany, lody, chwilę miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą, wlewamy szampan i rum, ponownie miksujemy i natychmiast nalewamy do dobrze wychłodzonych, szklanych pucharków. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne