Klopsy w sosie pomidorowym

liczba porcji:
czas przygotowania: 60 min (oprócz czasu na wychłodzenie mięsa)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 3/4 szklanki rosołu (może być z koncentratu)
- 2 czubate łyżki utartego, żółtego sera 
- cebula
- jajko
- białko
- czubata łyżka posiekanego szczypiorku 
- roztarta w dłoniach przyprawa prowansalska
- szczypta (czubek noża) chili
- olej
- mąka krupczatka do panierowania
- sól
- pieprz

Sos:

- szklanka gęstej śmietany
- szklanka soku pomidorowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki rosołu
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- roztarty w dłoniach tymianek
- sól
- pieprz

Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, dodajemy drobno posiekaną, zeszkloną na tłuszczu cebulę, jajko, białko, szczypior, żółty ser i przyprawy. Wyrabiamy mięsną masę, dzielimy na 12 równych części. Formujemy zgrabne klopsiki, oprószamy mąką krupczatką (nadmiar mąki strząsamy) i wstawiamy na 30 min do lodówki. Wychłodzone porcje smażymy na gorącym, tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania i zalewamy sosem.
Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w letnim rosole, łączymy z sokiem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, śmietaną i przyprawami. Zapiekamy przez 15-20 min w temp. 180°C. Podajemy z kładzionymi kluseczkami, grubym makaronem lub chrupiącymi frytkami i z zieloną sałatą, skropioną sokiem z cytryny.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne