Legumina

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na zapiekanie i parowanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej na gęsto kaszy manny
- szklanka słodkiej śmietany (18%)
- 2 żółtka
- 2 duże łyżki cukru
- czubata łyżka skórki otartej z pomarańczy
- łyżeczka esencji pomarańczowej
- szklanka rodzynek
- przetarte przez sito biszkopty
- tłuszcz

Ugotowaną wcześniej kaszkę przekładamy do emaliowanego naczynia (ważne!), zalewamy śmietaną, ustawiamy na wierzchu większego naczynia, wypełnionego wrzącą wodą (spód naczynia nie może dotykać wody) i ogrzewamy na parze. W ciągu godziny cała śmietana zostanie wchłonięta przez kaszkę (nic nie szkodzi jeżeli trochę jej zostanie). Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i esencję zapachową. Napęczniałą od śmietany kaszkę łączymy z utartymi żółtkami, dodajemy rodzynki, całość lekko mieszamy i od razu przekładamy do przygotowanej wcześniej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartymi biszkoptami formy do zapiekania. Wstawiamy na ok. 30 min do ciepłego piekarnika. Dobrze zapieczona legumina powinna być delikatnie zrumieniona na wierzchu i odstawać od boków formy. Na gorąco podajemy z sokiem owocowym lub z konfiturami, a na zimno z dodatkiem sałatki owocowej.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne