Zupa śliwkowa (przecierana)

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 50 dag przebranych śliwek
- 2 łyżki rodzynek sułtanek 
- 3 łyżki cukru
- kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
- szklanka śmietany
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu (waniliowy albo śmietankowy)

Rodzynki zalewamy winem. Umyte śliwki przecinamy, odrzucamy robaczywe, wrzucamy wraz z pestkami (zupa nabierze lepszego smaku) do 1 litra wrzącej wody, gotujemy przez 5 min, wylewamy na sito, przecieramy. Do musu dodajemy cukier, zagotowujemy, łączymy z mąką lub budyniem, rozprowadzonym w 3 łyżkach zimnej wody, gotujemy przez 3 min, by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia dodajemy rodzynki wraz z winem, w którym się moczyły, i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, łączymy ze spienioną śmietaną i podajemy ciepłą, z grubym makaronem lub pokrojonymi w paski naleśnikami. Można również podać na zimno, z małymi biszkoptami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne