Chłodnik z leśnych owoców

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 15 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie

Składniki:

- 3 szklanki owoców leśnych (czarne jagody, jeżyny, maliny - w dowolnej proporcji) 
- 1 litr maślanki lub zsiadłego mleka
- szklanka śmietany
- łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do smaku

Owoce przebieramy, najładniejsze odkładamy, pozostałe dokładnie płuczemy, miażdżymy, przecieramy przez perlonowe sito lub rozbijamy w malakserze, łączymy ze spienioną maślanką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do spienionych składników dodajemy śmietanę i jeszcze przez minutę ubijamy. Chłodnik rozlewamy na zimne talerze, posypujemy odłożonymi wcześniej, dorodnymi owocami. Podajemy od razu po przygotowaniu, z młodymi ziemniakami lub zwiniętymi w rulonik (bez nadzienia) naleśnikami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne