Krem pomarańczowy z bananami

liczba porcji:
czas przygotowania: 45 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 duże pomarańcze (bez pestek)
- 3 dorodne banany
- 4 jajka
- 4 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
- szklanka naturalnego soku pomarańczowego
- sok z całej cytryny
- 3 duże łyżki cukru pudru
- szklanka śmietany kremowej

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawiamy by napęczniała. Obrane banany kroimy w ukośne plasterki. Wyszorowane pod gorącą wodą pomarańcze kroimy w cienkie krążki. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na kogel-mogel. Sok z pomarańczy i sok z cytryny podgrzewamy nie dopuszczając, by się zagotował. Do gorącego soku dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy. Ubite żółtka ustawiamy na naczyniu z gorącą wodą, dolewamy bardzo powoli, cały czas ubijając, sok z żelatyną, całość ubijamy przez 3 min, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do wychłodzenia. Zimny krem łączymy z ubitą śmietaną i ubitymi oddzielnie na sztywną pianę białkami, całość delikatnie mieszamy i nakładamy do pucharków, przekładając krążkami pomarańczy i plasterkami bananów w taki sposób, by na wierzchu była kompozycja z owoców. Krem podajemy dobrze wychłodzony.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne