Mus rabarbarowy

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na wychłodzenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:

- 50 dag dorodnego, malinowego rabarbaru
- galaretka
- skórka okrojona z całej cytryny
- 2 goździki
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka soku malinowego
- szklanka śmietany kremowej
- 2 szklanki wody mineralnej

Umytego rabarbaru nie obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy cukier, cienko okrojoną skórkę z cytryny i sok malinowy, zagotowujemy, wrzucamy rabarbar i na średnim ogniu gotujemy przez 4-5 min. Zdejmujemy z ognia, do gorącego sypiemy galaretkę, dokładnie mieszamy, aż całość się rozpuści, odstawiamy do przechłodzenia. Wcześniej odrzucamy skórkę z cytryny i goździki. Gdy masa rabarbarowa będzie zimna, ubijamy śmietanę, łączymy delikatnie, ale dokładnie mieszając, rozkładamy porcje w pucharkach. Mus podajemy dobrze wychłodzony, przybrany świeżymi malinami lub łyżeczką malinowych konfitur.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne