Serca wieprzowe duszone w winie

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na gotowanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 3 serca wieprzowe
- 1 litr rosołu z jarzyn (może być z koncentratu)
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- 3 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli i czosnku
- masło i mąka do zagęszczenia sosu
- szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- sól
- pieprz

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy nie dopuszczając do zrumienienia, posiekaną cebulę i czosnek, przekładamy do garnka, podlewamy rosołem, dodajemy wino, związany nitką pęczek zielonej pietruszki, sól i pieprz, całość zagotowujemy. Obrane z błon i żył serca kroimy w niewielką kostkę, dajemy do sosu i gotujemy przez godzinę lub nieco dłużej. Gdy serca będą miękkie, wyjmujemy pietruszkę. Sos, gdy trzeba, lekko odparowujemy na dużym ogniu (powinien mieć piękny czerwono-brunatny kolor), jeśli trzeba, zagęszczamy masłem utartym z mąką i gotujemy przez 2-3 min, by mąka straciła smak surowizny. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i delikatną w smaku surówką.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne