Chłodnik szlachecki

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie

Składniki:

- pieczona pierś kurczaka 
- 1 litr maślanki
- szklanka kwaśnej śmietany
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- ogórek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- szklanka posiekanej zieleniny (pietruszka, szczypiorek, sporo koperku)
- sól
- biały pieprz

Obrane ze skóry mięso kurczaka drobno siekamy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w półplasterki. Do wazy wkładamy mięso, jajka, pokrojone w drobną kostkę pomidory (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek), całość lekko oprószamy przyprawami i zalewamy maślanką spienioną ze śmietaną i wymieszaną z utartym (wcześniej obranym i pozbawionym pestek) ogórkiem. Składniki mieszamy, obficie posypujemy zieleniną i od razu podajemy.
Uwaga: ogórek dodajemy w ostatniej chwili, aby nie puścił zbyt wiele soku i nie rozrzedził zupy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne