Sznycle mielone w śmietanie

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki tartej bułki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- mąka krupczatka do panierowania
- olej i smalec (pół na pół) do smażenia
- sól
- pieprz
- majeranek
- szczypta mielonego czosnku

Sos:

- szklanka kwaśnej kremówki
- filiżanka utartego, żółtego sera

Drobno posiekane cebule lekko zasmażamy (powinny się tylko zeszklić). Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy, dodajemy zasmażone cebule, jajka, mięso, przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą mięsną masę. Formujemy zgrabne, okrągłe sznycelki (po 2 na porcję), obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy) i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania, zalewamy śmietaną wymieszaną z utartym serem i wstawiamy na 15 min do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika. Potrawa jest gotowa, gdy śmietana na wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy z ziemniakami puree lub frytkami z dodatkiem sezonowej surówki lub z kładzionymi kluseczkami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne