Zupa budyniowa z herbatnikami

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki: 

- 5 szklanek pełnego mleka (1,25 1)
- 1/2 torebki budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym 
- łyżeczka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 surowe żółtka
- cukier waniliowy
- rozdrobnione herbatniki

Litr mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego i masła. Wrzące mleko łączymy z budyniem rozprowadzonym w szklance zimnego mleka, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, zestawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel, łączymy, lejąc strumykiem i cały czas ubijając, z bardzo ciepłą zupą. Gdy składniki dokładnie się połączą, rozlewamy na talerze. Zupę podajemy posypaną obficie zmiażdżonymi herbatnikami lub czystą (herbatniki oddzielnie). Smakuje doskonale na zimno i na ciepło.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne