Sos majonezowo-jajeczny

liczba porcji:
czas przygotowania: 15 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka majonezu
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki musztardy delikatesowej (inna może zepsuć smak sosu)
- cukier puder
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Wyjęte z jajek żółtka ucieramy z musztardą i z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Dodajemy majonez, lekko spienioną śmietanę, mieszamy, doprawiamy w taki sposób, aby sos miał delikatny, ale wyraźny, pikantny smak. Pod koniec dodajemy drobno posiekane białka. Składniki łączymy, przelewamy do sosjerki. Podajemy nie później niż godzinę po przygotowaniu.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne