Sznycle nadziewane

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na wychłodzenie sznycli)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- jajko
- białko
- 2 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki mleka
- cebula
- tłuszcz do smażenia
- mąka krupczatka do panierowania
- pieprz
- sól
- majeranek

Farsz:

- 200g pieczarek
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- cebula
- sól
- pieprz

Przygotowujemy farsz: cebulę i pieczarki drobno siekamy, podsmażamy, często mieszając, aż wyparuje sok. Lekko przyprawiamy do smaku, łączymy z zieleniną.
Do mięsa dodajemy jajko, białko, wymieszaną z mlekiem tartą bułkę, utartą na tarce cebulę i wszystkie przyprawy, wyrabiamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną dzielimy na 6 równych części i rozkładamy na desce. Na przygotowane porcje równomiernie rozkładamy farsz, zasklepiamy, oprószamy mąką i wstawiamy na 40 min do lodówki. Sznycle smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy gorące z ziemniakami i sezonową surówką.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne