Staropolska zupa z głogu

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na moczenie owoców)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: niskokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- szklanka suszonych owoców głogu
- 1/2 szklanki naturalnego soku (nie syropu!) z porzeczek, malin, wiśni, aronii
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu o smaku waniliowym
- cukier do smaku
- szczypta cynamonu

W 3 szklankach dobrej wody (najlepiej stołowej) moczymy owoce, trzymając je w chłodnym miejscu przez godzinę. Po tym czasie gotujemy przez 10 min w wodzie, w której się moczyły (gdy trzeba, zbieramy w czasie gotowania szumowiny). Cedzimy przez gęste sito wyłożone dodatkowo gazą, do wywaru dodajemy sok. Gdy całość się zagotuje, zagęszczamy rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną, zagotowujemy, trzymamy na ogniu co najmniej przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem, rozlewamy do kokilek. Podajemy na ciepło, z pokrojonymi w „makaronik" naleśnikami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne