Zupa jagodowa (przecierana)

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: tanie

Składniki:

- 3 szklanki przebranych, dorodnych czarnych jagód
- czubata łyżeczka budyniu (waniliowy lub śmietankowy) 
- szklanka gęstej śmietany
- 3 łyżki cukru
- sok z cytryny do smaku

Do 1 litra gorącej wody wsypujemy cukier, gdy się zagotuje, dodajemy jagody, gotujemy na średnim ogniu przez 4-5 min i od razu przecieramy przez bardzo gęste, perlonowe sito, by nie przedostały się do zupy pestki. W 3 łyżkach wody rozprowadzamy budyń, łączymy z gorącą zupą, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 3 min, by mąka straciła smak surowizny. Zdejmujemy z ognia, gdy trzeba, lekko doprawiamy sokiem z cytryny, łączymy ze spienioną śmietaną. Ciepłą zupę podajemy z grubym makaronem, a zimną z pokruszonymi herbatnikami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne