Staropolska zupa czekoladowa z herbatnikami

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 1 litr i szklanka pełnego mleka
- czubata łyżeczka ciemnego, aromatycznego kakao
- czubata łyżka utartej czekolady
- łyżeczka masła
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- zmiażdżone herbatniki lub biszkopty

Żółtka z cukrem ubijamy na puszysty kogel-mogel. W szklance zimnego mleka rozprowadzamy obie mąki, kakao ucieramy z cukrem waniliowym. Mleko gotujemy z dodatkiem masła, w gorącym rozprowadzamy, dokładnie ucierając, kakao utarte z cukrem waniliowym. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy połączone mąki, mieszając, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, by straciły smak surowizny. Zdejmujemy z ognia łączymy, lejąc strumykiem i cały czas ubijając, z żółtkami. Gdy zupa będzie jednolita i lekko spieniona, rozlewamy na talerze, posypujemy utartą czekoladą. Oddzielnie podajemy zmiażdżone herbatniki lub biszkopty. Zupa smakuje równie dobrze na gorąco i na zimno.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne