Krem cytrynowy

liczba porcji: średniej wielkości salaterka
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 3 dorodne cytryny o gładkiej skórce
- czubata łyżka mielonej żelatyny
- 2 łyżki cukru (grubego kryształu)
- szklanka cukru pudru
- 5 dużych jajek
- kieliszek białego rumu lub wytrawnej cytrynówki (100 ml)

Żelatynę moczymy w 2 łyżkach wody, gdy napęcznieje, dodajemy 2 łyżki wrzątku, mieszamy, stawiamy na naczyniu z wrzącą wodą, aż całkowicie się rozpuści. Z umytych wrzątkiem cytryn ścieramy skórkę, wyciskamy sok, uważając, by nie dostały się pestki. Białka z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, po jednym, całe żółtka, następnie, cały czas ubijając, skórkę i sok z cytryny, alkohol i, jako ostatni produkt, rozpuszczoną żelatynę. Całość bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką i od razu przelewamy do opłukanej zimną wodą i wysypanej grubym cukrem salaterki. Deser wstawiamy do lodówki na 2 godz. lub nieco dłużej. Przed wyłożeniem na talerz formę zanurzamy na moment we wrzącej wodzie. Krem kroimy w zgrabne romby, jak tort.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne