Staropolska legumina z rabarbaru

liczba porcji:
czas przygotowania: 40 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 3 laski dorodnego, malinowego rabarbaru
- 1/2 szklanki soku malinowego
- 1/2 szklanki cukru
- kawałek suchej skórki pomarańczy
- goździk
- opakowanie cukru waniliowego
- szklanka kaszy manny
- szklanka śmietany kremowej

W 1 litrze wody zagotowujemy cukier z dodatkiem skórki pomarańczowej i goździka, na wrzący wrzucamy drobno pokrojony rabarbar i wlewamy sok malinowy. Gdy kompot jest zbyt kwaśny dodajemy trochę cukru do smaku. Całość lekko rozgotowujemy. Na wrzący rabarbar sypiemy cały czas mieszając, kaszę mannę i gotujemy, na niewielkim ogniu, często mieszając, aż kasza będzie miękka, a całość szklista. Odrzucamy skórkę i goździk, rozlewamy leguminę do wypłukanych zimną wodą kokilek, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem ubijamy śmietanę na gęsty puch. Porcje leguminy wykładamy na płaskie talerzyki, przybieramy bitą śmietaną. Deser możemy dodatkowo posypać rodzynkami lub polać gęstym sokiem malinowym.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne