Legumina z chleba razowego

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- szklanka zmielonego, przesianego przez sito, wcześniej wysuszonego, razowego chleba
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany (18%)
- czubata łyżka masła
- kieliszek aromatycznego rumu
- płaska łyżeczka aromatycznych przypraw (kompozycja z goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)
- dżem morelowy lub pomarańczowy
- konfitury z wiśni lub bita śmietana
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- tłuszcz do wysmarowania formy

Chleb łączymy ze śmietaną i rumem, odstawiamy na kilka minut. Żółtka z cukrem ucieramy na bardzo gęsty kogel-mogel, dodajemy spulchniony chleb, przyprawy i rozpuszczone, chłodne masło. Całość ucieramy, aż składniki dokładnie się połączą. Do masy dodajemy pianę, mieszamy delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką, i od razu wykładamy na przygotowaną formę do zapiekania. Wstawiamy do wygrzanego, niegorącego piekarnika, zapiekamy w temp. 160-170°C przez 30-35 min (czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy). Ładnie zrumienioną leguminę podajemy na gorąco z dodatkiem ulubionego dżemu, konfitur lub bitej śmietany.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne