Sos chrzanowy z winem

liczba porcji:
czas przygotowania: 15 min 
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- duży korzeń chrzanu
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 szklanki słodkiej śmietany kremowej
- łyżka soku wiśniowego
- łyżka soku z czerwonych porzeczek
- łyżka musztardy delikatesowej
- sok z cytryny
- łyżeczka cukru pudru
- sól

Utarty na tarce z drobnymi oczkami chrzan przekładamy na sito, parzymy wrzątkiem, odstawiamy do odsączenia i przechłodzenia. Zimny łączymy z winem, śmietaną i pozostałymi składnikami, doprawiamy bardzo ostrożnie, aby nadmiar przypraw nie przytłumił delikatnego, wykwintnego smaku. Sos podajemy nie później niż 2 godz. po przygotowaniu (inaczej straci smak i aromat).

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne